Støping i sprengkulda

Når meteorologene varsler temperaturer under minus 30 på Østlandet, må det tas grep mhp støping. 

– Vi er i stand til å produsere beteong uansett hvor kaldt det er, men leveringen til kundene kan stoppe oss, sier Otto Poulsen, adm direktør i Heidelberg Materials Betong. 

Det finnes to gode regler som betongproduksjonen styrer etter:

  • Vi leverer ikke med bånd eller renne hvis det er kaldere enn minus 12
  • Vi kan levere med betongpumpe ned til minus 15 under forutsetning av kontinuerlig støp.

- Hvis det blir kaldere enn dette, kan entreprenøren selv velge å fylle direkte fra bil eller med kran og tobb, forteller Poulsen. Han understreker at driften på betongfabrikkene ikke kommer til å stoppe opp i kulden, men at de tilpasser produksjonen til bestillingene. - Vi har råvarer på lager, fyringsanlegg som går på alle stasjoner, og så får vi eventuelt vente og se om det kommer bestillinger eller ikke, sier han.

Vinterstøping og bruk av HETT22

Heidelberg Materials har i en årrekke tilbudt programvaren HETT som er et nedlastbart program for simulering av temperatur- og fasthetsutvikling til betong i en konstruksjon. Dette er av stor betydning ved planlegging av støping av betong, og kanskje særlig ved lave temperaturer. I fjor lanserte vi HETT22 som erstatter HETT97, og inneholder en rekke forbedringer samt utvidet funksjonalitet.

HETT22 tar hensyn til betongens sammensetning og temperatur- og fasthetsutvikling, samt forhold på byggeplass som konstruksjonstype, dimensjoner, forskalingstype, isolasjon og værforhold.

Du kan laste ned HETT22 her